Hermes Programma

HERMES PROGRAMMA                TWEEDE SEMESTER                          2017-2018

Inschrijvenis weer mogelijk tot 19 januari 2018

Nadere informatie volgt binnenkort!

AANBOD

Het aanbod voor het Hermes- programma bestaat uit een vast basisprogramma, maar daarnaast is het vanaf dit jaar mogelijk om ook je wensen voor een bepaalde cursus/ masterclass/ gastlessen kenbaar te maken.

Laat ons weten wat je bezighoudt en waarin je extra lessen zou willen volgen. Wij gaan ons best doen een docent te vinden en er een mooi Hermes aanbod van te maken. Neem contact op met Nora van Marle, email: nma@bernrode.nl of Steven Geurts, email: sge@bernrode.nl.

Download op de website het inschrijfformulier. Lever dit formulier ondertekend in bij de administratie.

Het formulier wordt op datum afgestempeld. “Wie het eerst komt, die het eerst maalt”, lever dus zo snel mogelijk je inschrijfformulier in.

Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te kunnen laten gaan wordt per mail de benodigde informatie toegestuurd. De cursus verschijnt dan ook in Magister.

Lestijden en data niet bekend en later niet inpasbaar blijken te zijn in je rooster, is het mogelijk om je voor aanvang van de cursus kosteloos uit te schrijven.

Vragen? Stuur een mailtje aan de coördinatorvan het Hermes-programma: Nora van Marle, Email: nma@bernrode.nl.Het Hermes programma; algemene informatie


Net zoals voorgaande jaren biedt het Hermes–programma geïnteresseerde en/of getalenteerde leerlingen een rijk extra programma, dat verder gaat dan de gewone lessen. Het probeert een brug te slaan van de theorie naar de praktijk en naar de eigen vraag en belangstelling van leerlingen. Achterliggende gedachte is ook dat sommige leerlingen door deelname aan het Hermes- programma hun gedrevenheid en motivatie voor leren vasthouden en soms herontdekken.


Het Hermes- programma is opgezet vanuit de faculteiten Talen, Exact, Kunst en Sport. Het programma komt tot stand in samenwerking met interne en externe docenten en externe organisaties en opleidingen. Alle leerlingen kunnen deelnemen aan een of meerdere onderdelen van het Hermes- programma. Voorwaarde voor deelname aan een Hermes- activiteit die in lestijd valt, is dat leerlingen er zodanig goed voorstaan (uitgangspunt is een gemiddelde van een 7 voor alle vakken) dat ze geen gebruik hoeven te maken van hulplessen of andere extra hulp. In overleg met mentor/ouders kan van dit algemene uitgangspunt afgeweken worden. Ouders voor wie de kosten van deelname aan het Hermes- programma een probleem vormen kunnen via de rector een beroep doen op het Hermes- fonds.

We hopen dat weer veelleerlingen met veel plezier deelnemen aan het Hermes-programma!

Nora van Marle (coördinator Hermes-programma) en Steven Geurts (coördinator Hermes Bètaprogramma)

Deelname

Deelname aan een cursus kost € 50,00 per semester.

Neem contact op over een eventuele tegemoetkoming in de kosten.

Overleg met je ouders en mentor of je je het kunt veroorloven om een Hermes- cursus te volgen.

BASISPROGRAMMA eerste semester. Aanbod tweede semester volgt in november

Faculteit

Cursus

Doelgroep

*Tijdstip

TALEN

Frans Delf A1

Klas 2

In overleg met de vakdocent

 

Frans Delf A2

Klas 3

idem

 

Frans Delf B1

Klas 4

idem

 

Frans Delf B2

Klas 5-6

idem

 

Russisch beginners

Vanaf  klas 1

In overleg met de vakdocent (LSU)

 

Chinees

beginners

Vanaf  klas  1

Maandag in overleg met docent

 

Taalkunde

Vanaf klas 2

In overleg met de vakdocent( MVE)

 

Debatclub Socrates

Vanaf klas 3

Wisselende tijdstippen.

Volg monitor en info docent ( HRO)

Duits Goethe en Engels Cambridge en Levend latijn worden in de reguliere lessen gegeven!

EXACT

Scratch

Voor klas 1

In overleg met de docent ( TRO)

 

Voor Robotica ( FLL en FTC ) zijn we op zoek naar een nieuwe docent! Binnenkort meer informatie!

SPORT

Badminton

Klas 1 t/m 4

Maandag van 15.00-16.00 u.

 

Softbal

Klas 3 t/m 5

 

 

Schaken

Vanaf klas 1

In overleg met de docent (TWI)

ZAAKVAKKEN

Bernrode BV

( doorstart pilot)

Voor Klas 5

In overleg met (NHO )

KUNST Muziek

Zang

Vanaf klas 1

Maandag in overleg met (SCR)

KUNST Drama

Klassiek Toneel

klas 1

Info over auditie volgt via mentoren & mailing

KUNST Beeldend

Atelier

Vanaf  klas 1

In overleg met de docent

 

Gastlessen kunstenaars

Voor ll’n. met kunst + geïnteresseerde ll’n.

Wisselende tijdstippen, inschrijving per gastles.

KUNST Algemeen

Kunstbus

Klas 4-6

Twee maal per jaar( hele dag )

*wanneer een tijdstip nog niet bekend is, kun je na inschrijving alsnog besluiten om de cursus, niet te volgen i.v.m.  vakken, die je niet kunt missen!


AANBOD TALEN


Chinees,


Cursus Chinees voor beginners (het Mandarijn, officiële voertaal in China). Beginners kunnen starten in het eerste semester!

Ben je ooit gefascineerd geraakt door één van de oudste talen van een land met een rijk verleden,dynamisch heden en een veel belovende toekomst? China is in de belangstelling,China is hot. Misschien krijg je in de toekomst te maken met de Chinezen op je werk; misschien wil je ooit reizen naar China en daar met mensen een beetje kunnen praten? Of wil je gewoon de uitdaging aan en ontdekken hoe deze taal in elkaar zit?

In deze cursus leer je met het Nederlandstalig lesboek “Chinees? ‘n Makkie!” eenvoudig praten in het Chinees. Onze aandacht gaat uit naar spreken en luistervaardigheid. Ook leren wij het Pin Yin systeem, Chinese karakters lezen, schrijven en typen.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de Chinese cultuur en leefgewoonte. Regelmatig wordt een documentaire over China afgespeeld in de les. Met ongeveer 1 á 2 uur huiswerk per week kun je goed oefenen wat je in de les geleerd hebt. Kom en ontdek deze fascinerende taal!

Welkom bij het Russisch, de taal die voor jou de nieuwe werelden opent!

Добро пожаловать на уроки русского языка!

Heb je ooit gedacht om een andere vreemde taal te gaan leren?

De taal die andere schrift en andere klanken heeft? De taal die bekend staat voor zijn ingewikkelde grammatica maar toch ontzettend leuk is om te leren?

Russisch is een mooie en veelzijdige taal. Na Engels, Chinees en Spaans is Russisch een van de meest gesproken talen. Het Russisch is een Slavische taal. De Slavische talen zijn verwant met de Germaanse talen - en dus ook met het Nederlands - al moet je wel een paar duizend jaar terug in de geschiedenis. Natuurlijk wordt het Russisch allereerst gesproken in Rusland zelf, het is de officiële taal van de Russische Federatie. Maar ook in de omliggende landen wonen veel Russischtaligen. Het gaat hierbij meestal om landen die tot 1991 deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, bijvoorbeeld Oekraïne,Wit-Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Kazachstan.

Het leren van de Russische taal opent nieuwe werelden: een wereld van nieuwe klanken,intonatie, woorden en begrippen, maar ook een wereld van nieuwe contacten,kunst en cultuur. Het spreken van hun moedertaal is essentieel om tot de Rus en zijn beroemde Russische ziel door te dringen.

De inhoud van de lessen

De lessen worden gegeven op basis van het tekst- en werkboek “Ruslan Russisch 1(met een ERK niveau A1). Dit is een geheel herziene uitgave van een bekende communicatieve cursus Russisch voor beginners. De lessen - oeroki - zijn thematisch opgezet. De thema’s zijn voornamelijk verbonden met situaties uit het dagelijks leven, of met situaties waarin een buitenlander die Rusland bezoekt terechtkomt.

In deze cursus begin je met het leren van het Cyrillische alfabet. Zodra je de letters kent, kun je lezen. We behandelen ook de basis van de grammatica en werpen een blik op de Russische cultuur. Je leert het taalgebruik dat je nodig hebt voor de meest voorkomende situaties (jezelf voorstellen, iemand begroeten, de weg vragen, de boodschappen doen, iemand uitnodigen, etc.). Veel aandacht wordt ook besteed aan spreek- en luistervaardigheden. Verschillende thema's worden in de vorm van dialogen en rollenspel binnen de groep beoefend.

Russisch kies je omdat je

§ een uitdaging zoekt

§ nieuwsgierig bent naar Rusland, de taal, literatuur en cultuur

§ het leuk vindt om met talen te spelen

Rusland ervaar je pas echt als je de Russische taal spreekt. Het spreken van de Russische taal opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Je reist door de Russische taal heen met je volgende bestemming Moskou waar je zelf een kopje koffie kunt bestellen of Sint Petersburg waar je de weg moet vragen naar de Hermitage.

Ga je mee op deze bijzondere reis?

Het leren van het Russisch is vooral een leuke ervaring.


Algemene Taalkunde vanaf klas 2


Op Bernrode leer je standaard zes verschillende talen, en binnen het Hermes- project kun je er zelfs nog meer leren. Maar hoewel al die talen natuurlijk flink van elkaar verschillen, zijn er ook grote overeenkomsten te vinden.

Waarschijnlijk is dat jou ook weleens opgevallen. Dergelijke overeenkomsten worden bestudeerd in een afzonderlijke wetenschap, de Algemene Taalkunde.

In deze cursus leer je een hoop over hoe taal functioneert, maar we gaan er ook wat mee doen: we gaan proberen zelf een efficiënte beschrijving van een taal te maken, we discussiëren over de vraag in hoeverre Chomsky gelijk heeft met zijn theorieën of niet,enzovoorts.

Welke onderwerpen we precies verder gaan uitdiepen, spreken we samen af tijdens de cursus. En misschien kun je van zo'n onderwerp uiteindelijk wel een profielwerkstuk maken.


Frans Delf


A1 voor klas 2, A2 voor klas 3,B1 voor klas 4 en B2 voor klas 5.
In overleg met de docent  kan een leerling een ander niveau volgen dan het niveau van zijn jaarlaag.
 

Delf examens zijn de officiële Franse taalexamens die overal ter wereld afgenomen worden en die leiden tot een diploma waarmee je jouw mate van taalbeheersing kunt aantonen.

De leerlingen volgen, of een semester of een jaar lang, één lesuur VTO (Versterkt Talen Onderwijs) Frans per week. De lessen zijn uitsluitend in het Frans. De lessen zijn gericht op spreekvaardigheid om de drempelvrees te verlagen. De leerlingen hebben ook iedere week huiswerk om de leesvaardigheid en de schrijfvaardigheid te verbeteren.

De leraar probeert zoveel mogelijk van het “echte” leven in Frankrijk te gebruiken, authentieke documenten te leveren, etc..

        

Voordelen van Delf


Ten eerste gaat het niveau van de leerling vrij snel omhoog (kleine klassen + consequent Frans als voertaal). De drempelvrees voor de spreekvaardigheid gaat zeker omlaag. De leerling wordt zekerder van zichzelf. Iedere leerling (zelfs een “matige” leerling) kan een diploma halen en dat werkt zeer motiverend. Iedere leerling werkt volgens zijn eigen ritme. Met een Delfdiploma B2 Frans kan een student toegelaten worden tot iedere universiteit in de francofone wereld. Hij krijgt ook vrijstellingen van sommige Franse vakken op universiteiten in Nederland. 

Debatclub SOCRATES


Wil jij debatteren op televisie? Heb jij de wil om te winnen? Sabel jij elke tegenstander neer met ijzersterke argumenten? Laat jij je opponent in het debat‘alle hoeken van de kamer zien’? Weet jij het publiek voor je te winnen? Is publiek toneelspel een kolfje naar je hand?  jij wel eens: stond ik nu maar in de Tweede Kamer? Of zou je het bovenstaande allemaal graag willen leren en kunnen? Ja?!

Sluit je dan aan bij debatclub ‘Socrates’, leer debatteren en vertegenwoordig gymnasium Bernrode in debatwedstrijden met andere gymnasia uit het land. En als we er helemaal voor gaan, is de kans groot dat heel Nederland jou straks ziet debatteren op televisie? Spreken is zilver, maar debatteren is goud!

Is jouw tong even scherp als je brein, doe dan mee aan Debatclub ‘Socrates’ en geniet van de genoegens van de retorica, want een echte debater weet het altijd beter!


AANBOD EXACT 


Programmeren in Scratch

Dit is jouw kans om echt te leren programmeren!
Met behulp van Scratch leer je hoe je computerprogramma’s opbouwt die ook nog te lezen zijn voor andere programmeurs. Je leert creatief te denken, systematisch te redeneren en samen te werken.
Scratch is een programma wat ontwikkeld is om jonge mensen op een visuele manier te leren programmeren en wordt ondersteund door grote software bedrijven (Google, Microsoft, Apple).
 
Scratch is de ideale basis voor de Hermes cursus Robotica. Ook als je Scratch al kent, nodig ik je graag uit om mee te doen.


Voor Robotica ( FLL en FTC ) zijn we op zoek naar een nieuwe docent! Binnenkort meer informatie!


AANBOD KUNST


Zang vanaf klas 1


Inhoud lessen:
Het workshoptraject zal verdieping geven op het gebied van zang voor zowel beginners en meer ervaren leerlingen. Er wordt gewerkt vanuit VCT zangtechniek,wat staat voor compleet vocale techniek. In de lessen komen de volgende elementen aan bod:

  • meerstemmig zingen
  • zangtechniek
  • performance
  • mogelijkheden om in te gaan op solo stukjes.

Drama, speciaal voor klas 1


Mailing voor auditie volgt binnenkort!

De prachtige voorstellingen Icarus, Antigone en Atalanta werden de afgelopen jaren door leerlingen van klas 1 meerdere keren met veel enthousiasme op de planken gezet.
Van de herfstvakantie tot de meivakantie wordt er ook dit jaar weer iedere week gerepeteerd op school aaneen klassiek toneelstuk, maar dan in een heel hip en jong jasje.
Teksten, goede kostuums, mooie muziek,maar vooral.. toffe spelers.
 
Heb jij zin om in de klas 1 meteen al in de schijnwerpers te staan?
Heb je lef en ben je een enthousiaste leuke acteur?
Dan zoek ik jou!
 
Kom naar de proefles/ auditie en wie weet speel jij in mei de sterren van de hemel voor een bomvolle theaterzaal.
 
Tot ziens in het theater!
 
Annabelle Morvan
(regisseur Toneel klas 1)


Atelierklas vanaf klas 1


Geef je beeldende talent alle ruimte! Handen uit de mouwen en werken met houtskool, krijt, inkt, pastel, aquarel- of acrylverf! Zin om te boetseren, ruimtelijk werken? Zin om te filmen, fotograferen, beelden digitale te bewerken of een combinatie van dit alles?

Je werkt zelfstandig, krijgt geen opdracht maar hebt wel de mogelijkheid om feedback van een kunstdocent te krijgen. Werken aan je portfolio voor een kunst- of kunstgerelateerde vervolg opleiding of een film of PR- materiaal voorde Robotica wedstrijden is ook mogelijk.


Kunstbus voor klas 3, 4, 5, 6


Twee keer per jaar rijdt de Kunstbus naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Op het programma kan een museumbezoek, bijzondere expositie, architectuurwandeling of concert bezoek staan. Dit programma varieert per keer. Voor de leerlingen, die het vak Kunst volgen,sluit het aan op het examenprogramma. Een gedeelte van het programma  is gezamenlijk, daarnaast heb je de mogelijkheid om in de tijd die resteert zelf een programma samen te stellen. Op het inschrijfformulier maak je motivatie duidelijk, je dagprogramma en je laat het ondertekenen door je de kunstdocent, coördinator en je ouder/verzorgen wanneer je nog geen 18 bent.

SPORT


Badminton(nieuw) klas 1 en klas 2


Badminton is sportief schaken!In samenwerking met B.C. Argus start na de herfstvakantie een cursus badminton op maandagmiddag 15.00 – 16.00 uur in de gymzaal op school voor de leerlingen die badminton leuk vinden, en meer willen leren. Wie weet maak je daardoor meer kans om je te plaatsen voor de regionale voorronde badminton die komend schooljaar waarschijnlijk in Raamsdonksveer wordt gehouden. In juni 2017 heeft een team uit klas 2c een 3e plaats gehaald en een team uit klas 4 de 1e plaats bij de Olympic Move in Amsterdam.


Softbal klas 3 t/m 5


Al vele jaren wordt er wekelijks op vrijdagmiddag 15.00 – 16.00 uur op school met één meisjes- en één jongensteam voor deze sport getraind. De resultaten van de laatste jaren geven aan dat deze opzet succesvol is. Al vele jaren bereiken we mooie resultaten inde regionale voorronde. In juni 2017 heeft het meisjes team de 3plaats behaald bij de Olympic Move in Amsterdam.


Schaken vanaf klas 1


Dit jaar bepalen de deelnemers samen met de docent in welke vorm er geschaakt gaat worden. Simultaan wedstrijden? Competitie onder de deelnemers zelf? Uitleg in korte cursusvorm? Er valt altijd wel wat te leren!

Volg het aanbod op de monitor, website en/of via je mentor.


Bernrode BV klas 5


In de BERNRODE BV leren leerlingen een eigen business- plan te schrijven en zich bewust te worden van alles wat er komt kijken wil een idee een succesvolle onderneming worden. Zicht krijgen op je eigen kwaliteiten en drijfveren is van belang. Daarna ga je op zoek naar een idee, formeer je een managementteam en maak je een eerste globale beschrijving van het businessplan. Jij geeft aan op  welke gebieden je ondersteuning nodig hebt. Bijvoorbeeld op het gebied van Finance, Innovatie, Marketing & Communicatie en HRM en wij gaan op zoek om je de benodigde bagage te geven om een goed business plan op te kunnen stellen. Bedrijfsbezoeken kunnen nodig zijn, interactieve workshops door experts, misschien behoort meedoen met Finale (presentatie beste businessplannen) bij Nyenrode New Business School in Amsterdam wel tot de mogelijkheden?

_______________________________________________________________

IS JE INTERESSE GEWEKT? HEB JE ZIN OM DEEL TE NEMEN? SCHRIJF JE SNEL IN! 


Informatie
Downloads:

Toneel klas 1 2017-2018

Overeenkomst 2017-2018

Overeenkomst masterclass, korte cursus, enz.. 2017-2018

FAQ Mentoren

FAQ Ouders en leerlingen

FAQ Vakdocenten


Hermes contactpersonen:

Nora van Marle
(coördinator Hermesprogramma)
nma@bernrode.nl

Steven Geurts
(coördinator Hermes Bètaprogramma)
sge@bernrode.nl
Hermes foto's
Hermes
Gymnasium Bernrode | Abdijstraat 36 | 5473 AG Heeswijk-Dinther | Tel: 0413 - 291342 | Fax: 0413 - 294093 | E-mail: administratie@bernrode.nl