HERMES PROGRAMMA      2019-2020


INSCHRIJVEN

  • Voor Debat-Socrates, Zang en Atelier Kunst kan doorlopend worden ingeschreven!
Download hier het inschrijfformulier. Lever dit formulier ondertekend in bij de administratie.

Het formulier wordt op datum afgestempeld. “Wie het eerst komt, die het eerst maalt”, lever dus zo snel mogelijk je inschrijfformulier in.
Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn om de cursus door te kunnen laten gaan wordt per mail de benodigde informatie toegestuurd.
Zijn lestijden en data nog niet bekend en blijken later niet inpasbaar te zijn in je rooster, dan is het mogelijk om je voor aanvang van de cursus kosteloos uit te schrijven.

Voorwaarde voor deelname aan een Hermes-activiteit die in lestijd valt, is dat leerlingen er zodanig goed voorstaan dat ze geen gebruik hoeven te maken van hulplessen of andere extra hulp. In overleg met mentor/ouders kan van dit algemene uitgangspunt afgeweken worden. De meeste Hermes-lessen worden om de week gegeven. 

Kosten
Deelname aan een cursus kost € 50,00 per 10/12 lessen of per semester.
Ouders voor wie de kosten van deelname aan het Hermes- programma een probleem vormen kunnen via de rector een beroep doen op het Hermes- fonds.

Het Hermes–programma biedt geïnteresseerde en/of getalenteerde leerlingen een rijk extra programma, dat verder gaat dan de gewone lessen. Het probeert een brug te slaan van de theorie naar de praktijk en naar de eigen vraag en belangstelling van leerlingen. Achterliggende gedachte is ook dat sommige leerlingen door deelname aan het Hermes-programma hun gedrevenheid en motivatie voor leren vasthouden en soms herontdekken.

 

Wensen voor een cursus/masterclass ?
Maak je wensen kenbaar wanneer je in het basisaanbod niet iets kunt vinden wat je aanspreekt. Een cursus rondom Digitale Beeldbewerking, Schrijven/Poëzie bijvoorbeeld? Een Mindfulness-cursus?
Laat ons weten wat je bezighoudt en waarin je extra lessen zou willen volgen. Wij gaan ons best doen een docent te vinden en maken er bij voldoende deelnemers een Hermes aanbod van.

Expertise van ouders

Ziet u mogelijkheden en heeft u zin en tijd om een masterclass of cursus aan te bieden?
Welkom en neem met een van ons beiden contact op.

Coördinator Hermes Bèta: Therèse van Rossum tro@bernrode.nl
Coördinator Hermes : Nora van Marle nma@bernrode.nl

NIEUW! 

Weer, wolken en jouw camera

We zijn er bijna altijd mee bezig. Weer, wolken en de smartphone. Weer en wolken zijn bovendien gratis en elke dag anders. Een blauwe lucht is mooi maar meestal zijn er wolken en als je goed oplet zie je dat er heel veel verschillende soorten zijn. Groot, klein, rond, langwerpig, egaal. Waarom is dat zo en hoe ontstaan wolken? Heb je ooit van lenticulariswolken gehoord? Google het woord eens en je valt van verbazing achterover. Hoe kan dat nu toch?  Je zult spoedig merken dat je veel vaker naar de lucht gaat kijken dan tot nu toe.

Dat het weer veranderlijk is hoef ik je niet te zeggen. Maar waarom is dat? We gaan het uitleggen en als het goed is kun je straks ook een beetje zelf een weersvoorspelling maken. 

Let ook eens op hoeveel kleuren er in de lucht zijn. Geel, rood, blauw, grijs. Een regenboog heb je vast vaak gezien, maar  wat zie je nu eigenlijk. En wist je dat er ook bogen om de zon zijn. Hoe bekend is de uitspraak: avondrood, brengt mooi weer aan boord. Kloppen ze eigenlijk wel die weerspreuken?

Van al die weersverschijnselen kun je heel goed foto’s maken en dat gaan we ook doen, want we kijken niet alleen naar het weer en wolken. Nee, we gaan ons ook bezig houden met het fotograferen ervan. Een bijzondere combinatie.

Foto’s maken kan iedereen, maar goede foto’s maken is iets anders.  Het goede nieuws is dat je het wel kunt leren. Het maakt niet uit wat voor camera je hebt want niet de lens in de camera maakt eigenlijk de foto maar jouw ogen. Fotograferen is vooral kijken. Wat moet er wel en wat niet op de foto staan. De compositie speelt daarbij een belangrijke rol. Heb je een echte camera: prima. Heb je alleen een smartphone, ook prima.

Na afloop weet je twee dingen. 1. Hoe zit het weer in elkaar en 2. hoe maak ik goeie foto’s. Doe je mee?

De cursus bestaat uit 8 blokken van 2 lesuren en begint in het tweede semester.

Tijd: Dinsdagochtend

Het enig wat je nodig hebt is een camera.

Vragen? Stuur een mailtje naar de docent van deze cursus: Ton Cruijsen, E-mail: tcr@bernrode.nl 

TWEEDE SEMESTER PROGRAMMA

Faculteit

Cursus

Doelgroep

*Start & Tijdstip

 NIEUW! Weer, wolken en jouw camera Vanaf klas 1 Start 2e semester
Heb je wensen? Bijvoorbeeld een cursus Mindfulness of Digitale Beeldbewerking, of Schrijven/ Poëzie? Elke klas @ stuur een mail naar nma@bernrode.nl

TALEN

Frans Delf A1

Klas 1

Start april 2020 in overleg met de docent (CGO)

 

Russisch beginners

Vanaf klas 1

Start tweede semester in overleg met docent LSU

 

Debatclub Socrates

Vanaf klas 3

Op wisselende tijdstippen. Volg monitor & info docent HRO

Duits Goethe en Engels Cambridge!

EXACT

ROBOTICA Lab

Klas 1

Start tweede semester

 

Python

klas 2 en 3

Start tweede semester in overleg met docent (TRO)

 

Anatomie van vertebraten

Klas 5 en 6

Start tweede semester overleg met docent (ILU)

ZAAKVAKKEN

Bernrode BV

Klas 5

Inschrijven vanaf november Start in overleg met docent (NHO)

KUNST Muziek

Zang

Vanaf klas 1

Start tweede semester op  maandagen tijdstip in overleg met externe docent Sanne Christensen.

KUNST Beeldend

Atelier

Vanaf klas 1

Doorlopende inschrijving lessen op dinsdagen , het 5e en 6e uur (MGE)

*wanneer een tijdstip nog niet bekend is, kun je na inschrijving alsnog besluiten om de cursus, niet te volgen i.v.m. vakken, die je niet kunt missen! 

AANBOD TALEN TWEEDE SEMESTER

 

Welkom bij het Russisch, de taal die voor jou de nieuwe werelden opent!

Extra vervolgcursus ook mogelijk in aansluiting op de lessen van voorgaande jaren

 

 

Добро пожаловать на уроки русского языка!

Heb je ooit gedacht om een andere vreemde taal te gaan leren?

De taal die andere schrift en andere klanken heeft? De taal die bekend staat voor zijn ingewikkelde grammatica maar toch ontzettend leuk is om te leren?

 Russisch is een mooie en veelzijdige taal. Na Engels, Chinees en Spaans is Russisch een van de meest gesproken talen. Het Russisch is een Slavische taal. De Slavische talen zijn verwant met de Germaanse talen - en dus ook met het Nederlands - al moet je wel een paar duizend jaar terug in de geschiedenis. Natuurlijk wordt het Russisch allereerst gesproken in Rusland zelf, het is de officiële taal van de Russische Federatie. Maar ook in de omliggende landen wonen veel Russischtaligen. Het gaat hierbij meestal om landen die tot 1991 deel uitmaakten van de Sovjet-Unie, bijvoorbeeld Oekraïne, Wit-Rusland, Estland, Letland, Litouwen en Kazachstan.

Het leren van de Russische taal opent nieuwe werelden: een wereld van nieuwe klanken, intonatie, woorden en begrippen, maar ook een wereld van nieuwe contacten, kunst en cultuur. Het spreken van hun moedertaal is essentieel om tot de Rus en zijn beroemde Russische ziel door te dringen.

 

De inhoud van de lessen

 De lessen worden gegeven op basis van het tekst- en werkboek “Ruslan Russisch 1” (met een ERK niveau A1). Ditis een geheel herzien uitgave van een bekende communicatieve cursus Russisch voor beginners. De lessen - oeroki - zijn thematisch opgezet. De thema’s zijn voornamelijk verbonden met situaties uit het dagelijks leven, of met situaties waarin een buitenlander die Rusland bezoekt terechtkomt.

In deze cursus begin je met het leren van het Cyrillische alfabet. Zodra je de letters kent, kun je lezen. We behandelen ook de basis van de grammatica en werpen een blik op de Russische cultuur. Je leert het taalgebruik dat je nodig hebt voor de meest voorkomende situaties (jezelf voorstellen, iemand begroeten, de weg vragen, de boodschappen doen, iemand uitnodigen, etc.). Veel aandacht wordt ook besteed aan spreek- en luistervaardigheden. Verschillende thema's worden in de vorm van dialogen en rollenspel binnen de groep beoefend.

 Russisch kies je omdat je

§ een uitdaging zoekt

§ nieuwsgierig bent naar Rusland, de taal, literatuur en cultuur

§ het leuk vindt om met talen te spelen

Rusland ervaar je pas echt als je de Russische taal spreekt. Het spreken van de Russische taal opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Je reist door de Russische taal heen met je volgende bestemming Moskou waar je zelf een kopje koffie kunt bestellen of Sint Petersburg waar je de weg moet vragen naar de Hermitage.

Ga je mee op deze bijzondere reis?

Het leren van het Russisch is vooral een leuke ervaring.

 

Debatclub SOCRATES vanaf klas 3

Wil jij debatteren op televisie? Heb jij de wil om te winnen? Sabel jij elke tegenstander neer met ijzersterke argumenten? Laat jij je opponent in het debat ‘alle hoeken van de kamer zien’? Weet jij het publiek voor je te winnen? Is publiek toneelspel een kolfje naar je hand?  jij wel eens: stond ik nu maar in de Tweede Kamer? Of zou je het bovenstaande allemaal graag willen leren en kunnen? Ja?!

Sluit je dan aan bij debatclub ‘Socrates’, leer debatteren en vertegenwoordig gymnasium Bernrode in debatwedstrijden met andere gymnasia uit het land. En als we er helemaal voor gaan, is de kans groot dat heel Nederland jou straks ziet debatteren op televisie? Spreken is zilver, maar debatteren is goud!

Is jouw tong even scherp als je brein, doe dan mee aan Debatclub ‘Socrates’  en geniet van de genoegens van de retorica, want een echte debater weet het altijd beter!

 

 

 

AANBOD EXACT

 

Programmeren in Python vanaf klas 2, 3 ervaring wenselijk

Start het tweede semester in overleg met de docent (TRO)

Met Python ga je programmeren zoals programmeurs dat doen!

Je leert hoe je een algoritme moet maken en hoe je een programma structureel en leesbaar opbouwt.

Met Python ga je character-based programmeren: je programma komt in een tekstbestand. Vervolgens run je een programma in een ander scherm. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de compiler van de grote programmeertalen C en Cobol. 

 

Python is de ideale basis voor bijvoorbeeld de FLL en FTC. En Python is zeer geschikt als kennismaking met programmeren.

 

Robotica lab klas 1/  Instapcursus voor FLL (First Lego League)

start het tweede semester!

Bij robotica ga je in groepjes met behulp van Lego Mindstorms een zelfsturende robot maken die allerlei opdrachten uit kan voeren. Je ontwerpt en programmeert de robot op basis van elke opdrachtomschrijving, waarna we gaan testen welke robot de opdracht het beste en snelste uit kan voeren. Kortom, geef je creativiteit en (technisch) inzicht de vrije ruimte!

 

Anatomie van vertebraten klas 5 en 6

De lichaamsbouw van vertebraten (gewervelde dieren) heeft een bouwplan met erg veel overeenkomsten. Alle vertebraten hebben ongeveer dezelfde organen die ongeveer op dezelfde plek zitten en op dezelfde manier ontstaan. In deze cursus gaan we kijken naar de evolutionaire en embryologische samenhang tussen bepaalde soorten en gaan we via dissectie (snijpractica)  verschillende uitwerkingen van het bouwplan bekijken.

 

 

 

AANBOD KUNST

 

Zang vanaf klas 1

Inhoud lessen:
Het workshoptraject zal verdieping geven op het gebied van zang voor zowel beginners en meer ervaren leerlingen. Er wordt gewerkt vanuit VCT zangtechniek, wat staat voor compleet vocale techniek. In de lessen komen de volgende elementen aan bod:

·         meerstemmig zingen

·         zangtechniek

·         performance

·         mogelijkheden om in te gaan op solo stukjes.

 

Atelierklas Kunst Beeldend vanaf klas 1

Geef je beeldende talent alle ruimte! Handen uit de mouwen en werken met houtskool, krijt, inkt, pastel, aquarel- of acrylverf! Zin om te boetseren, ruimtelijk werken? Zin om te filmen, fotograferen , beelden digitale te bewerken of een combinatie van dit alles?

Je werkt zelfstandig, krijgt geen opdracht maar hebt wel de mogelijkheid om feedback van een kunstdocent te krijgen. Werken aan je portfolio voor een kunst- of kunst gerelateerde vervolgopleiding of een film of PR- materiaal voor de FLL-wedstrijden maken is ook mogelijk.

 

ZAAKVAKKEN

 

Bernrode BV klas 5

Bij het Hermes-onderdeel Bernrode BV leren leerlingen een eigen businessplan te schrijven en zich bewust te worden van alles wat er bij komt kijken wil een idee een succesvolle onderneming worden. Zicht krijgen op je eigen kwaliteiten en drijfveren is van belang. Daarna ga je op zoek naar een idee, formeer je een managementteam en maak je een eerste globale beschrijving van het business plan. Om je hierbij te helpen willen we dit schooljaar gebruik gaan maken van externe (ondernemers)coaches.

Met een aantal deelnemende leerlingen wordt tweemaal afgereisd naar Breukelen: voor de kick off en de finale van de Intergymnasiale Businessplancompetitie bij Nyenrode University. Het winnende team van de interne competitie op Bernrode neemt deel aan de finale.

_______________________________________________________________

IS JE INTERESSE GEWEKT? HEB JE ZIN OM DEEL TE NEMEN? SCHRIJF JE SNEL IN!