Nescioprijs voor Froukje en Bernice

Uit heel Nederland werden er 37 profielwerkstukken ingestuurd om mee te dingen naar de Nescioprijs 2019. Vele daarvan hadden het niveau van een bachelorscriptie, volgens de jury. Dat het werkstuk van Bernice Verhoeven en Froukje Zwinkels erg goed was, bleek al toen ze genomineerd werden en bij de laatste 10 zaten . Na een spannende middag op 12 april op de Radbouduniversiteit te Nijmegen keerden ze met een derde prijs en onder andere €100 naar huis. 

De profielwerkstukken zijn beoordeeld op originaliteit, het moest gaan om inventief en  kwalitatief goed onderzoek. Meermaals werd benadrukt dat taalgebruik en omgang met bronnen ook doorslaggevend was. De Nescioprijs is een prijs voor excellente profielwerkstukken op het gebied van taal en cultuur uitgereikt door de Radbouduniversiteit.

Het programma van de middag bestond uit een pitch van de genomineerde werkstukken door de leerlingen.  De begeleidend docent kreeg ook 1 minuut om ze toe te spreken. Er kwamen zeer diverse onderwerpen voorbij zoals fractils, de waterschappen, de bezetting van Parijs en  De kunst van het overtuigend spreken door Froukje en Bernice. Pitchen ging hen dan ook goed af, ze pasten het geleerde toe in de praktijk.

Iedere leerling kreeg een laudatio van twee professoren waarbij het werkstuk geroemd werd, maar soms werd er nog een kanttekening geplaatst. Heel leerzaam voor leerling en docent om te horen waar op gelet werd.  De spanning was te snijden, toen de dames naar voren werden geroepen om de derde prijs in ontvangst te nemen. Binnen zo een veld aan concurrenten, betekent dat dat het werkelijk een werkstuk van excellent niveau was.