Martin van den Hogen bij beste 6 redenaars van Nederland

Vijfdeklasser Martin van den Hogen heeft hoge ogen gegooid bij de wedstrijden voor V-redenaars, georganiseerd door BNN-VARA in het kader van de debatwedstrijd Op Weg naar Het Lagerhuis. Bij de wedstrijden, in alle provincies van Nederland, werden leerlingen van middelbare scholen beoordeeld op hun V-rede (speech). Dit jaar moesten de V-redes een raakvlak hebben met het theam ‘75 jaar vrijheid in Nederland’. Tijdens de provinciale wedstrijd in het Provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch oordeelde de jury dat de V-rede van Martin van den Hogen van Gymnasium Bernrode zoveel ‘potentie’ had dat hij direct een ‘wildcard’ kreeg voor de landelijke wedstrijd van de V-redenaars die in maart in Hilversum zou worden gehouden.
Door de coronacrisis kon deze strijd niet op de normale manier doorgang vinden. De jury besloot daarop om op basis van de filmpjes van de bevlogen redenaars, die tijdens de provinciale wedstrijden in het land waren gemaakt, de zes beste V-redenaars te selecteren. Die mededeling sloeg in als een bom bij Martin, want die had gedacht dat de corona-uitbraak het einde van de wedstrijd zou betekenen en zijn speech derhalve niet verder zou reiken dan het Provinciehuis in 's-Hertogenbosch.
Niets was echter minder waar. De bijzondere performance van Martin van den Hogen met kapsel, strik, ‘Brabant-bretels’ en zijn ‘speech met potentie’ trok ook direct de aandacht van de video-jury in Hilversum. Hij werd uit de 20 deelnemers in Hilversum gekozen voor de halve finale in april, waarin de 6 beste V-redenaars streden voor drie plaatsen in de TV-finale voor V-redenaars van Op Weg Naar het Lagerhuis. In de aanloop naar zijn optreden in de halve finale werd er door Martin en zijn team nog volop geschaafd aan zijn speech om alles tiptop in orde te hebben voor het ‘moment suprême’ in Hilversum. Maar deze keer was de sfeer anders, want Martin is gewend om voor een groot publiek te speechen en sinds de anderhalve meter samenleving de nieuwe realiteit is en samenscholing van publiek verboden is, ontbreekt eigenlijk alles wat V-redenaar Martin nodig heeft om boven zichzelf uit te stijgen.
In de nagenoeg verlaten Hilversumse studio deed hij een uiterste poging om zijn speech de nodige inspiratie mee te geven. Dat lukte aardig, maar het was deze keer net niet genoeg om door te dringen tot de laatste drie. Gentleman als Martin is, feliciteerde hij in stijl (en op afstand) de drie finalisten voor de TV-finale en gingen zijn gedachten al weer uit naar volgend jaar, wanneer hij ongetwijfeld een ultieme poging gaat ondernemen om de TV-finale te halen en de geschiedenis in te gaan als de nieuwe ‘Socrates van Bernheze’. Voor de debatclub van Gymnasium Bernrode was hij al een kampioen en met deze plaats in de halve finale van de V-redenaars kan Martin helemaal niet meer stuk.
Martin proficiat met deze geweldige prestatie!
Debatclub ‘Socrates’ Gymnasium Bernrode

P.s Voor iedereen die de V-rede van Martin van den Hogen niet heeft gezien is hier de opname van zijn V-rede.

Bekijk Martin in actie: 


Media
  • vredenewsklein