Yente wint met de beste speech in het Provinciehuis

Yente Verweij wint met de beste speech in het Provinciehuis


Met een staande ovatie van alle deelnemers van de twintig deelnemende scholen werd Yente Verweij (5D)op vrijdag 1 april door de jury unaniem uitgeroepen als winnares van de V-Rede. De V-Rede is onderdeel van de debatwedstrijd ‘Op weg naar het Lagerhuis’, die ieder jaar door BNN/VARA voor de Brabantse middelbare scholen wordt georganiseerd in het Provinciehuis te ’s-Hertogenbosch. Het gaat er bij de V-Rede om dat een leerling een passievolle speech houdt van 150 seconden over een onderwerp dat hem of haar na aan het hart ligt. Yente koos voor het onderwerp ‘feminisme/grensoverschrijdend gedrag’ …en dat sloeg in als een bom in de Statenzaal van het Provinciehuis!
Door haar eerste plaats in ’s-Hertogenbosch op vrijdag 1 april mocht Yente op zaterdag 2 april in Hilversum aantreden tegen de winnaars van de andere provincies en tegen degenen die van de organisatie een ‘wildcard’ hadden gekregen. Opnieuw legde ze haar hele ziel en zaligheid in haar V-Rede. Haar speech werd door de jury gewaardeerd met een plaats bij de zeven beste speeches van deze landelijke voorronde. Hierdoor mag Yente op 12 april deelnemen aan de halve finale. De beste drie speeches van deze halve finale gaan door naar de finale in mei. Daar zullen de drie finalisten op televisie uitmaken wie uiteindelijk de beste speech van Nederland heeft gemaakt en uitgesproken bij ‘Op weg naar het Lagerhuis”.
Gymnasium Bernrode nam dit jaar met een sterk vernieuwd debatteam deel aan het toernooi en werd na diverse uitstekende debatten 2e in de poule. Zo maakte debatteam Bernrode korte metten met de debatteams van het Uden College en het Peelland College. Diverse toeschouwers roemden de passie en de prestaties van het debatteam en voorspelden de debaters van Gymnasium Bernrode een gouden toekomst bij deze debatwedstrijd. Helaas zorgde een dwaling van de jury in het debat tegen het Van Maerlantlyceum ervoor dat de weg naar de halve finales werd versperd. Debatteam Bernrode bestaat uit Chloë Polman, Adèle Bertels, Stijn Kempen, Unisa Bangura, Esmee van Hoek, Avine Terlunen (die op het laatste moment moest invallen wegens corona van Angelina Ravikumar), Floor Korst, Veere van Lamoen, Jorrit Ruijs en natuurlijk Yente Verweij.

Gymnasium Bernrode feliciteert Yente Verweij en wenst haar veel succes toe bij de halve finale op 12 april, zodat ze in mei ook op televisie onze school op een imponerende manier kan vertegenwoordigen. Toi, toi, toi……
Media
  • IMG-20220401-WA0009
  • 20220401_170505
  • 20220401_132047