Schoolwiki

Alle schoolinfo op één plek! Overal en op elk apparaat.

Wij vinden het vanzelfsprekend om onze ouders en leerlingen zo goed mogelijk te informeren over het onderwijs van onze school, over de zorg voor onze leerlingen en over veel andere praktische zaken zoals vakanties en lesvrije dagen, lestijden, verlofaanvragen.  Vandaar deze schoolwiki, een handige digitale schoolgids met een slimme zoekfunctie, zodat alle informatie op één plek beschikbaar is en op elk apparaat. 

Schoolgids

Download onze Schoolgids 2023-2024!

2.3 Karakteristieken

Een zelfstandig gymnasium
Gymnasium Bernrode is een zelfstandig gymnasium. Dat betekent dat we uitsluitend een gymnasiumopleiding bieden.
Met ca. 550 leerlingen is Bernrode een overzichtelijke school waar men elkaar kent. Dat heeft veel voordelen. Meteen vanaf klas 1 zitten leerlingen in de klas met gelijkgestemden en tot en met klas 3 blijven ze in principe bij elkaar in dezelfde groep. Leerlingen en docenten kennen elkaar en hebben een intensief contact waarmee een succesvolle schoolloopbaan wordt ondersteund. Er wordt een uitdagend onderwijsprogramma geboden met de mogelijkheid voor vele extra activiteiten. Leerlingen worden hierdoor extra gemotiveerd en het draagt bij aan hun toekomstmogelijkheden.

Het gymnasiale karakter
Bernrode is een gymnasium. Meteen vanaf klas 1 maken de leerlingen kennis met de wereld van Grieken en Romeinen en leren ze hun taal en cultuur kennen. De verrassende overeenkomsten met onze wereld en de net zo verrassende verschillen maken deel uit van hun algemene vorming. Direct en indirect komen leerlingen in aanraking met filosofie, politicologie, mythologie, archeologie, etc. 
Leergierigheid is de basis van gymnasiaal onderwijs. In de vaklessen proberen we de link 
tussen het oude en het nieuwe te leggen en leerlingen enthousiast en bewust te maken van de achtergronden van de wereld waarin we leven. 
De Grieken en Romeinen vertellen voor een deel en in een notendop het verhaal van die wereld. We hopen op die manier een goede voedingsbodem te leggen voor een kritische en zelfbewuste verdere ontwikkeling van onze leerlingen.

Identiteit
Het gedachtegoed van de Abdij en het christelijke gedachtegoed vormen samen met de cultuur van de Grieken en de Romeinen een inspiratiebron van de school. Naastenliefde en respect voor de medemens proberen we zo concreet mogelijk te maken in de manier hoe we op school met elkaar omgaan en wat we voor elkaar kunnen betekenen. 

Diverse projecten en activiteiten maken leerlingen bewust van de grote  (welvaarts)verschillen in de wereld. Operatie Injectie (O.I) is hier een voorbeeld van.
O.I. is een organisatie die bestaat uit leerlingen van Gymnasium Bernrode. Zij organiseren diverse activiteiten waarmee geld wordt ingezameld. Met dit geld wordt ‘Stichting Medisch Werk Mumbai’ gesteund, waardoor gezinnen in India, die door ziekte getroffen zijn, een menswaardig bestaan krijgen.