Schoolwiki

Alle schoolinfo op één plek! Overal en op elk apparaat.

Wij vinden het vanzelfsprekend om onze ouders en leerlingen zo goed mogelijk te informeren over het onderwijs van onze school, over de zorg voor onze leerlingen en over veel andere praktische zaken zoals vakanties en lesvrije dagen, lestijden, verlofaanvragen.  Vandaar deze schoolwiki, een handige digitale schoolgids met een slimme zoekfunctie, zodat alle informatie op één plek beschikbaar is en op elk apparaat. 

Schoolgids

Download onze Schoolgids 2023-2024!

9.05.2 Hermes aanbod 2023-2024

DE INKTAAP (LEESCLUB)
Houd jij van lezen? Ga je pittige boeken niet uit de weg? En vind je het leuk om met medeleerlingen te discussiëren over jouw visie op boeken? Dan is meedoen met De Inktaap echt iets voor jou! 

Samen met andere leerlingen lezen en bespreken we drie winnaars en genomineerden van de grote Nederlandse literaire prijzen: Menseneter van Tom Hofland (winnaar BNG Literatuurprijs 2022), Vaders die rouwen van Carmien Michels (shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2022), en Overal zit mens van Yves Petry (shortlist Libris Literatuurprijs 2023). 

Tijdens de bijeenkomsten discussiëren we met elkaar over wat we gelezen hebben en we proberen de betekenis van het verhaal te achterhalen. We houden dus onze eigen boekenclub, vanzelfsprekend met een kopje thee en koekje. Uit deze drie boeken kiezen we vervolgens onze eigen winnaar. Uiteraard mogen deze drie boeken op je lijst voor Nederlands. 

De Inktaap start na de herfstvakantie. Het tijdstip wordt later bekendgemaakt.
GEBARENTAAL

In deze cursus maak je op een waardevolle manier kennis met de Nederlandse gebarentaal. Je kunt jezelf dan redden in de communicatie met dove mensen. 
Ben jij nieuwsgierig naar de Nederlandse gebarentaal? Heb jij direct allerlei vragen in je hoofd die je wel beantwoordt wil hebben? Ben je nieuwsgierig naar de visuele wereld vol gebaren zonder stem? Schrijf je dan nu in voor de gebarentaal lessen. 
Je leert jezelf redden in de dagelijkse communicatie met dove mensen. Je leert minimaal 300 gebaren, oefent met zinnen maken en gesprekjes voeren in de NGT zonder stem. Ook leer je over de dovencultuur in Nederland en leer je meer over doofheid.

JAPANS


Het Land van de Rijzende Zon wordt steeds populairder. Denk aan man
ga, anime, J-Pop en sushi: Japan is hot and happening! Heb je altijd al het kanji, katakana en hiragana willen leren? Ben je nieuwsgierig naar de Japanse taal? Wil je meer weten over de wereld achter dit mysterieuze land? Dan is de cursus Japans echt iets voor jou! Dit jaar starten we met een cursus Japans. 

Het startmoment is nog niet bekend, het is afhankelijk van de inschrijvingen en de docent. 
NIEUWGRIEKS
Καλήμερα! Ofwel: Hallo in het Nieuwgrieks. Sinds de oudheid heeft het Grieks zich enorm ontwikkeld. De teksten van Plato of Homeros kan een Griek tegenwoordig ook niet echt meer lezen: de uitspraak en woordenschat is compleet veranderd, de dativus bestaat niet eens meer... Dus wat nu als je in het moderne Griekenland komt…? Dan heb je Nieuwgrieks nodig! In deze nieuwe cursus leer je de basis van het Nieuwgrieks. Zo leer jij binnen no time wat een σάντουιτς is, welke stad ze in hemelsnaam bedoelen met Αϊντχόφεν en hoe je de lekkerste Griekse gerechten bestelt in een restaurant. Καλώς ήρθες στα μαθήματα Ελληνικά!
Welkom bij de lessen Grieks!
DELF A1-B2
Examens DELF zijn de officiële Franse taalexamens die overal ter wereld afgenomen worden en die leiden tot een diploma waarmee je jouw mate van taalbeheersing kunt aantonen. De leerlingen volgen, of een semester of een jaar lang, één lesuur VTO (Versterkt Talen Onderwijs) Frans per week. De lessen zijn uitsluitend in het Frans. De lessen zijn gericht op spreekvaardigheid om de drempelvrees te verlagen. De leerlingen hebben ook iedere week huiswerk om de leesvaardigheid en de schrijfvaardigheid te verbeteren. 
De leraar probeert zoveel mogelijk van het “echte” leven in Frankrijk te gebruiken, authentieke documenten te leveren, etc. DELF heeft veel voordelen. Ten eerste gaat het niveau van de leerling vrij snel omhoog. De drempelvrees voor de spreekvaardigheid gaat zeker omlaag. De leerling wordt zekerder van zichzelf. Iedere leerling kan een diploma halen en dat werkt zeer motiverend. Iedere leerling werkt volgens zijn eigen ritme. Met een Delfdiploma B2 Frans kan een student toegelaten worden tot iedere universiteit in de francofone wereld. Hij krijgt ook vrijstellingen van sommige Franse vakken op universiteiten in Nederland.

DELF A2-B2 starten in week 41. De tijdstippen worden later bekendgemaakt.
ANATOMIE VAN DE VERTEBRATEN
De lichaamsbouw van vertebraten (gewervelde dieren) heeft een bouwplan met erg veel overeenkomsten. Alle vertebraten hebben ongeveer dezelfde
organen die ongeveer op dezelfde plek zitten en op dezelfde manier ontstaan. In deze cursus gaan we kijken naar de evolutionaire en embryologische samenhang tussen bepaalde soorten en gaan we via dissectie (snijpractica) verschillende uitwerkingen van het bouwplan bekijken. 

Anatomie van vertebraten start in het tweede semester. Het tijdstip wordt later bekendgemaakt.
FIRST LEGO LEAGUE (FLL) 

Voor klas 2 en 3 start maandag 2 oktober (6e en 7e lesuur) de FLL (First Lego League) Hermescursus. Waarbij de leerlingen toewerken naar de First Lego league challenge. Leerlingen die geïnteresseerd zijn in de automatisering of leerlingen die juist meer hun creativiteit in het project onderdeel willen stoppen van de wedstrijd (de challenge) zijn van harte welkom om mee te doen. 
Houdt er rekening mee dat meedoen aan de wedstrijd verplicht is, je moet op 
zaterdag 20 januari tussen 9.00 en 17.00 uur bij de wedstrijd in Tilburg kunnen zijn. De leerlingen regelen zelf met elkaar (en hun ouders) het vervoer. 
Een FLL bestaat uit vier onderdelen: het ontwerp van de robot, de  robotwedstrijd, een Innovatie project en de Core Values. Tijdens de cursus leer je wat deze onderdelen inhouden. 

Dit jaar luidt de opdracht voor het innovatieve project: 
“Hoe kunnen jullie technologie en kunst gebruiken om anderen te betrekken of een onderdeel te laten zijn van wat jullie graag doen.” 
Hoe we onze hobby’s en interesses met anderen delen kan een uiting zijn van onze creatieve kant. Mensen die in de creatieve sector werken, kunnen ons veel leren over hoe we goed communiceren met een divers publiek en hoe we hen het beste kunnen betrekken en vermaken. Wat kunnen jullie leren van musea, theaters en films dat jullie kan helpen te delen waar jullie graag mee bezig zijn? 
Wij laten onze Core Values zien door Gracious Professionalism en Coopertition ®. 
Dit wordt tijdens de robotwedstrijden beoordeeld. Gracious  Professionalism® verwijst naar dingen op zo’n manier aanpakken dat het stimuleert kwalitatief werk te leveren, de waarde van anderen te benadrukken en respectvol te zijn naar individuen en de omgeving. Coopertition ® laat zien dat leren belangrijker is dan winnen. Teams kunnen elkaar helpen, zelfs wanneer ze het tegen elkaar opnemen. 
Uiteraard word je begeleid en er is een mooi techneutenschrift van de FLL 
organisatie om je wegwijs te maken in alle vier de onderdelen. 
Nog niet overtuigd, twijfel je of ben je al enthousiast maar gewoon nieuwsgierig, kijk dan naar de kick-off video van dit seizoen. 
2023-2024 FIRST LEGO League MASTERPIECE Season Teaser - YouTube 

Vind je de kick-off video nog niet overtuigend genoeg, kijk dan naar de challenges die je de robot kunt laten uitvoeren https://vimeo.com/858932211
Schrijf je zo snel mogelijk in, bij voldoende deelnemers wordt het materiaal besteld en kunnen we hopelijk maandag ook al de wedstrijdbaan gaan bouwen. 

First Lego League start in week 40 op maandag lesuur 6 & 7
ROBOTICA LAB 
Robotica lab is voor de brugklas en de instapcursus voor FLL 
(First Lego League) in klas 2 en 3. 
Bij robotica ga je in groepjes met behulp van Lego Mindstorms een zelfsturende robot maken die allerlei opdrachten uit kan voeren. 
Je ontwerpt en programmeert de robot op basis van elke opdrachtomschrijving, waarna we gaan testen welke robot de opdracht het beste en snelste uit kan voeren. Kortom, geef je creativiteit en (technisch) inzicht de vrije ruimte! 

Robotica start in het tweede semester. Het tijdstip wordt later  bekendgemaakt.
MICRO-ELECTRONICA (ARDUINO) 

Lampen die vanzelf aangaan als het donker wordt. Een Hooverboard dat harder gaat als je meer naar voren leunt. Een auto met een parkeersensor die 
piept als hij te dicht bij een paaltje komt of een robotgrasmaaier die omdraait bij de rand van het grasveld. Dit zijn allemaal apparaten die met behulp van sensoren iets in hun omgeving kunnen waarnemen en daarop reageren. In deze lessen ga je ontdekken hoe dat werkt. Dit doen we door zelf dingen te maken die reageren op de omgeving, zoals een fruitpiano waarbij de toetsen bestaan uit fruit. 
De lessen richten zich op klas 1 en zijn een combinatie van programmeren, 
elektronica en een beetje knutselen. 

Micro-elektronica start na de herfstvakantie. Het tijdstip wordt later 262
bekendgemaakt. 
ARDUINO 
In deze cursus gaan we verder dan in de cursus micro-elektronica van de brugklas. We bouwen coolere dingen. Wat we gaan doen is nog niet bekend, daarover later meer. 

Arduino start in het tweede semester. Meer informatie over de cursus komt in het programma voor het tweede semester. 

CANSAT 

Maak van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) met een missie; dat is de opdracht van de CanSat competitie. Met een team bedenk, bouw en test je een satelliet die metingen doet en de meetwaarden doorstuurt naar jouw grondstation. De competitie start in september en eindigt half april. Je neemt het op tegen teams uit het hele land. De testdag is in januari en de tien beste teams krijgen de kans om in maart hun CanSat met een echte raket te laten lanceren tot 1 km hoogte. 

Deze cursus richt zich op leerlingen in klas 5. Voor schooljaar 2023-2024 is deze cursus al vol. Zit je dit jaar in klas 4 en wil je volgend jaar meedoen? Meld je dan uiterlijk 1 juni 2024 aan.

De CanSat competitie is al begonnen. De nieuwe competitie start 1 juni 2024 voor leerlingen die volgend schooljaar in klas 5 zitten. 

BERNRODE BV 

Bij Bernrode BV leren leerlingen een eigen businessplan te schrijven en zich bewust te worden van alles wat er bij komt kijken wil een idee een succesvolle onderneming worden. Zicht krijgen op je eigen kwaliteiten en drijfveren is van belang. Daarna formeer je een managementteam, ga je op zoek naar een idee en werk je het businessplan (waaronder financieel en marketingplan) uit. 

Het is nog niet bekend wanneer Bernrode BV start. Inschrijving is wel mogelijk.
BAND COACHING

Heb jij altijd al meer willen oefenen met je band? 
Speel je een instrument, zing je graag en wil je graag met anderen muziek maken? Dan is bandcoaching wat voor jou! Onder begeleiding van dhr. Broecks repeteren jullie, werken jullie aan techniek, samenspel en nog veel meer. Hierin sluit je aan bij onze eigen schoolband, Apollo. Uiteindelijk kun je zelfs optreden op allerlei evenementen die met school te maken hebben. 
Loop voor meer info even binnen bij dhr. Broecks!

Band coaching kan doorlopend gestart worden. Ook het lesuur kan zelf ingericht worden. 

ATELIER KUNST BEELDEND 

Geef je beeldende talent alle ruimte! Handen uit de mouwen en werken met  
houtskool, krijt, inkt, pastel, aquarel- of acrylverf! Zin om te boetseren, ruimtelijk werken? Zin om te filmen, fotograferen, beelden digitaal te bewerken of een combinatie van dit alles? 

Je werkt zelfstandig, krijgt geen opdracht maar hebt wel de mogelijkheid om feedback van een kunstdocent te krijgen. Werken aan je portfolio voor een kunst- of kunst gerelateerde vervolgopleiding of een film of PR- materiaal voor de FLL-wedstrijden maken is ook mogelijk. 

Atelier Kunst Beeldend start na de herfstvakantie. Het tijdstip wordt later 
bekendgemaakt. 
KLASSIEK TONEEL
Atelier Kunst Beeldend start na de herfstvakantie. Het tijdstip wordt later bekendgemaakt.

Het is inmiddels een traditie: het Hermestoneel op Gymnasium Bernrode. 

Ieder jaar zetten we een prachtige en professionele voorstelling neer van een klassiek verhaal. Samen met Tristen Theunisz, de regisseur van het toneel,  
maak je een vette voorstelling die je in het voorjaar drie keer gaat opvoeren. Iedere maandagmiddag repeteer je anderhalf uur om uiteindelijk de sterren van de hemel te spelen voor uitverkochte zalen.

Een heus script, gave rol, kostuums en theaterlichten. Alles om de hele  ervaring zo mooi mogelijk te maken. 

Klassiek Toneel start op maandag 23 oktober, lesuur 8 in lokaal 1.26. Mocht je nog twijfelen: de eerste les is een proefles, zodat je kunt zien of je het leuk vindt!